12 Ağustos 2010 Perşembe

Ben aptal mıyım?

“İşime yarayacak, bana maç kazandıracağını düşündüğüm oyuncuma sabit bir fikirle takacak durumda olabilir miyim? Ben aptal mıyım, bindiğim dalı keseyim? YoungBoys maçındaki ‘5 yılda 1 şampiyonluk var’ sözüm Alex’e gönderme değildi. Tüm takımaydı. Bana göre Alex yüzde 99.9 kalır. Şu anda bizde en büyük sorun aidiyet eksikliği ve basit top kaybı. Çünkü topa sahipolamazsak, böyle koşmak zorunda kalırız.”


Fenerbahçe Teknik Direktörü ve Sportif Direktörü Aykut Kocaman, Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri’nde benim de içlerinde bulunduğum bir grup yazarla akşam yemeğinde bir araya geldi. Yönetimden Şekip Mosturoğlu ve Ömer Temelli ile FB TV Genel Müdürü İhsan Topaloğlu ve Kurumsal İletişim’den Mehmet Sümer de Kocaman’la birlikte ev sahibiekipteydi. Lafı uzatmadan Aykut Kocaman’ın anlattıklarını madde madde  sıralayalım:

ALEX DE SOUZA
Hoca, Alex’in “Futbol oynamıyoruz, sadece koşuyoruz” sözünün kendisine bir eleştiri
olduğunu söylüyor. İdmanda Alex’in yanına gitmiş ve “Doğru söylüyorsun. Sadece
koşuyoruz. Ama topa sahip olamazsak böyle koşmak zorunda kalırız” demiş. “Alex takımda kalır mı?” sorumuza “Yüzde 99.9 kalır” cevabını verdi. Alex’ten takım savunmasına katkı yapmasını beklediğini söyledi. “Selçuk’tan da hücum anlamında
katkı yapmasını bekliyor musunuz, bu yönde çalıştırıyor musunuz?” sorumuzu “Elbette. Hücumcuların savunmaya katkı yaptığı, savunmacıların da hücuma daha çok destek verdiği kompakt bir takım hedefliyoruz” diye yanıtladı.

EMRE BELÖZOĞLU
Kendisinin Emre ile Emre’nin de kendisiyle bir sorunu olmadığını söyledi. “Emre ile sorunları olan ya da Emre’nin sorununun olduğu futbolcular var mı?” sorumuza “Kapalı
kapılar ardında ne olduğunu bilmiyorum. Ama yansıyan bir şey yok” yanıtını verdi.
 
ORTA SAHA
Kocaman, Cristian’a çok güveniyor. “Aurelio’nun eksikliğini dolduramadınız” eleştirime, “Motive olduğunda Cristian da çok ama çok önemli bir futbolcu” karşılığını verdi. Yerli futbolcuların kalitelerinin yeterli olduğunu düşünüyor.

DİA-STOCH
Dia’nın 5 golü geçemeyeceğini iddia ettim; Aykut Hoca, “Evet belki gol sayısı o civarda kalır ama çok gol attırır. Faul alır, kart gösterir” yorumunu yaptı. Dia ve Stoch’un 4-3-3’ün ileri üçlüsünün kanat forvetleri olduğunu ancak mevcut sisteme de adapte
olup geriye daha çok yardımda bulunacaklarını söyledi. Krasic’i çok istediğini ama Krasic’in Fenerbahçe’ye gelmeye çok niyetli olmadığını gördüğü andan itibaren
vazgeçtiğini kaydetti. “Bizi çok istemeyenin üstünde çok durmamalıyız” dedi.

SAVUNMA
Lugano’ya gelen bir teklif yok. Kocaman Bilica’ya güveniyor. Açık alanda da fazla zaaf göstermeyeceğini, Lille deplasmanında Gervinho ve Hazard oyundayken Bilica’nın bu iki uçurtma ile baş ettiği örneğini vererek anlattı. İlhan’ın yeterli bir oyuncu olmadığı fikrimi, “Sol ayaklı stoper bir gereklilik olmasa da önemli bir şeydir. İlhan’ın performansı
daha da artacaktır” diye cevapladı.


KALECİ
Mert Günok’un çok iyi bir kaleci olma yolunda olduğunu söyledi.


YOUNG BOYS MAÇINA AYNI ONBİRLE ÇIKMAM
“Hocam imkanınız olsa 2. Young Boys maçına yine aynı onbirle mi çıkardınız?” sorusuna “Hayır kesinlikle aynı onbirle çıkmazdım” itirafını yapıp elbette ki kimleri değiştireceğini söylemedi. Ama masadaki herkes Alex’ten bahsettiğini anladı.


BEN APTALMIYIM
Young Boys maçında yaşandığı iddia edilen olayları bu sözlerle açıklayan Aykut Kocaman, “Ben oyuncuma sabit bir fikirle takacak durumda olabilir miyim?” dedi
Kocaman, Young Boys maçında Alex’i çıkarması nedeniyle gelen eleştiriler üzerine
“Ben aptal mıyım, bindiğim dalı keser miyim? Maç kazandıracağını düşündüğüm
oyuncuya sabit bir fikirle takacak durumda olabilir miyim?” yanıtını verdi. “Trabzon
karşılaşmasında Daum, Semih’i oyuna sürmedi. ‘Gol atar da şampiyonluğu getirirse
başımda kalır’ diye düşünmüş olabilir mi?” sorusunu da “Daum da öyle düşünmüş
olamaz” diye cevapladı. “5 senede 1 şampiyonluk var” cümlesinin Alex’e bir
gönderme olmadığını belirtti.


YÖNETİM KENDİSİNİ BAŞARISIZ BULMUYOR
Yönetici Şekip Mosturoğlu yönetim olarak sportif direktör ve teknik direktör (bu durumda sadece Aykut Kocaman) planlamasına göre hareket edildiğini söyledi. 3 yabancı ve belki bir yabancı ve belki bir yerli ile transferin kapatılacağını anladık. Yönetim transferin geciktiğini bir türlü kabul etmedi. “Başarısız değiliz. Hata yapmadık” dediler ki bunun aksi zaten haber olurdu.


Mosturoğlu, Fransa Ligi’nin en iyi 3 futbolcusunun peşinde olduklarını, kulüplerinin bu isimleri bırakmak istemediğini söyledi. “O halde eylüle kadar beklesin mi taraftar?” sorusu havada kaldı. Transfer konusunda bu yönetimin geçmiş yönetim kurullarına göre daha yetersiz olup olmadığına dair yorumumuz hoşlarına gitmedi elbette. “Murat Özaydınlı Kutlualp’e cevap verirken ‘Şu an Fransa’da transfer görüşmesinde olmalıydım’ demişti. 15 gün geçti, Fransa’da tatilde mi?” nüktemize Mosturoğlu, “Bugün döndü”
yanıtını verdi. Özetle yönetim “Başarısız değiliz” diyor.


SPORTİF DİREKTÖRLÜK KONUSU
Sportif direktörlük müessesesinden bu kadar çabuk vazgeçilmemesi gerektiği masada çok konuşulan konulardan biriydi. Mosturoğlu “Geçilmedi zaten, Aykut Kocaman o görevine devam ediyor” dese de “Aykut Kocaman teknik adamlıktan istifa ederse yeniden sportif direktörlüğe dönecek mi?” sorusunun yanıtı havada kaldı. Kocaman, “Hocam haziranda yönetim size ‘Teknik direktör sensin. Başına da sportif direktör olarak falancayı atıyoruz’ derse yanıtınız ne olurdu?” sorusuna “Açıkçası o anda ne derdim bilemiyorum. Tavrım, tepkim ne şekilde yansırdı bilmiyorum. Ama bir teknik direktör olarak sportif direktörle çalışmak isterdim” şeklinde yanıt verdi.


BU SENE DAHA İŞTAHLI RAKİPLERİMİZ VAR
Rakiplerin güçlendiğini söyleyen Kocaman, “Eskişehir, Gaziantep, Kayserispor ve Ankaragücü’nün olağan rakiplerin dışında lige etki edeceğini düşünüyorum. Zaten zor olan deplasmanlar iyice zorlaşacaktır” şeklinde ligi özetledi. Şampiyonluk puan barajının yine de 70’in altına düşmeyeceğini söyledi.


YÖNÜMÜZ ALTI HAFTA SONRA BELLİ OLUR
Aykut Kocaman, 6 hafta sonra takımın yönünün ne olacağını göreceklerini kaydetti. “Yani şimdi siz elinizdeki malzemeyle yıllardır yapılandan farklı bir yemek yapmayı  planlıyorsunuz. Ancak eldeki malzeme bu lezzetli yemeği yapmaya imkan vermezse lezzeti tartışılır yemeği yapmaya mı döneceksiniz?” sorusuna, kesin bir dille “Evet” yanıtını verdi.


KOCAMAN’DAN SATIR BAŞLARI


SORUNLARDAN BİRİ AİDİYET EKSİKLİĞİ
Aykut Kocaman, takımda gördüğü en önemli eksikliklerden birinin profesyonel aidiyet
olduğunu belirtti. Takımda profesyonelliğin şartlarını yerine getirme ve Fenerbahçe’nin
değerini anlama konusunda sıkıntılı olan isimler olduğunu ifade etti, “Hepimiz, ben de oyuncular da dünyanın en büyük kulüplerinden birinde olduğumuzu, Fenerbahçe’nin başka bir yer olduğunu iyice özümsemeliyiz” cümlesini kurdu.


DİĞER SORUN BASİT TOP KAYBI
Kocaman, takım oyunu içindeki en önemli sorunlardan birinin de basit top kaybı olduğunu dile getirdi. İlk Young Boys karşılaşmasında tam 26 adet basit top kaybı (yanındaki adama pas atamama) yapıldığını tespit etmiş. Bu konuda çalışmalarını artıracağını söyledi.


KONDİSYON EKSİKLİĞİ AĞIR İDMANLARDAN
Takımda net görülen kondisyon eksikliği ve güçsüzlüğün nedenini 2 hafta daha sürecek olan ağır idmanlara bağladı. 4 hafta sonra kondisyonun giderek gelişeceğini belirtti.


HTSPOR/ Serdar ALi ÇELİKLER


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder