30 Temmuz 2012 Pazartesi

Ağır cezalar gelebilir

HTSPOR/Yavuz BARLAS


1) Kulübe ilk ihlalde para cezası,


2) 2.’de para cezası ve 2 maç saha kapatma cezası verilir. 3 ve üstü ihlallerde ise yine para cezası ve 3 puan silme cezası verilir


3) İhlal devam ederse TFF işi ilgili kulübün tescilinin iptaline kadar götürebilir


Bu konu eminim dün her kesimin kafasında soru işaretine neden olmuştur. Aziz Yıldırım’ın açıklamalarının ardından konuyu taraflarına sordum. Önce TFF ardından da Digitürk yetkililerinin görüşünü aldım. Federasyon tüm futbol maçlarının televizyondan yayınlanmasında hak sahibi. TFF, bu yetkiyi ve bu hakkı 5894 sayılı TFF Kanunu’ndan alıyor. Ligdeki takımların da bu hükümlere aykırı davranmaması gerekiyor. Peki oldu ya ‘havuzdan çıkarım’ sözünde ısrar eden Fenerbahçe, Lig TV kameralarını stadına sokmaz, yayını engelemeye kalkarsa ne olacak? Bu yasada açıkça ifade edilmiş ve puan silmeden saha kapatmaya, hatta daha ileri gidilirse kulübün tescilinin iptaline kadar bir süreç ilgili takımı bekliyor olabilir.


TAKIMIN 3 PUANI SİLİNİR


 Burada hukukçuların yaptığı açıklama şöyle: “Futbol Disiplin Talimatı’nın 42.maddesi; ‘Yayının engellenmesi halinde ev sahibe kulübe ilk ihlalde para cezası, ikinci ihlalde para cezası ve iki maç saha kapatma cezası, üç ve üstü ihlallerde ise yine para cezası ve üç puan silme cezası’ da öngörmektedir. Ayrıca TFF’nin yasadan kaynaklanan bu hakkının herhangi bir kulüp tarafından açıkça ihlal edilmesi söz konusu kulübün tescilinin iptaline de gidebilecek ağır bir sonuç da doğurabilecek nitelikte ağır bir ihlaldir. Bütün bu bilgiler ışığı altında Digiturk ve TFF arasında halen devam etmekte olan sözleşmeye, gerek TFF’nin ve gerekse Spor Toto Süper Lig’de yer alan bütün futbol kulüplerinin uyması zorunluluğu yasadan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir kulübün havuzdan ayrılmak istemesi mevcut kanunlara açıkça aykırı bir harekettir. Digiturk ve TFF arasında Spor Toto Süper Lig karşılaşmalarının yayınlanmasına ilişkin Yayın Hakları Sözleşmesi hukuka ve statüye uygun bir sözleşme olup halen yürürlüktedir.”


GELİRLER TEMLİK ALTINDA


Süper Lig takımları geçen yıl yayın geliri olarak kasalarına 550 milyon lira koydu. 18 takımın paylaştığı bu havuzdan geçen yıl en yüksek geliri 69 milyon lira ile Galatasaray, 64 milyon lira ile de Fenerbahçe elde etti. Ya havuzun dağılması konusunda taraflar anlaşmalı olarak karar verirse? İşte iş o zaman değişebilir ve havuz problemi büyüyebilir. Ancak o zaman da takımlar bankalara verdikleri krediler için yeni teminatlar isteyebilir. Lakin Fenerbahçe’nin yayın hakları karşılığı elde ettiği gelirler geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Denizbank’ın temliki altında. Rakamlar 40-50 milyon lira seviyesinde. Külüp o paraları çoktan harcamış bile olabilir. Bu rakamlar elbette rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş’ta çok daha yüksek tutarlarda.


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder