30 Temmuz 2011 Cumartesi

F.Bahçe 'Belediye' olur mu?

GAZETE HABERTÜRK / POLEMİK

Gülin YILDIRIMKAYA
gulinyildirimkaya@haberturk.com

RADİKAL Gazetesi’nin haberine göre; şike iddialarıyla zor günler geçiren Fenerbahçe, ‘küme düşme’ riskiyle karşı karşıya.

Ancak Fenerbahçe’nin en kötü senaryoya dahi formülü hazır. Hiç arzu etmemelerine rağmen, Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararı Fenerbahçe’yi küme düşürme yönünde olursa, yöneticiler iki seçenekli bir formül üzerinde yoğunlaşma hazırlığında.

Birinci şık Fenerbahçe’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile birleşmesi. Fenerbahçe’nin adı İBB, İBB’nin adı Fenerbahçe olarak sadece kâğıt üzerinde değiştirilebilir ya da ‘İBB Fenerbahçe’ adıyla sahaya çıkabilir. Fenerbahçe borsaya açık şirket olduğu için Sermaye Piyasası Kurulu birinci seçeneğe karşı çıkar ve ‘vize’ vermezse, bu kez ikinci formül devreye sokulabilir. 

İkinci formüle göre ise Fenerbahçe’nin yabancı futbolcuları bir yıllığına İBB’ye kiralanabilir. Bir yıl Bank Asya Ligi’nde oynayacak Fenerbahçe, gelecek sezon Süper Lig’e yükseldiğinde bu futbolcuları geri alabilir.

TFF yönetiminin kararı küme düşme şeklinde olursa bilhassa isim değiştirerek lige dahil olması mümkün mü? Bu, TFF’nin kararını hiçe saymak mı olur yoksa Fenerbahçe için bir çözüm yolu mu?

Spor yazarlarına ve hukukçularına sorduk, işte farklı görüşler...

'KANUNUN ARKASINDAN DOLANMAK OLMAZ'
Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Av. Hüseyin Alpay Köse:
Böyle bir uygulama hukuken mümkün değil. Çünkü bu açıkça kanunun arkasından dolanmak olur. Buna Federasyon’un izin vermesi düşünülemez bile. Böyle bir şey yapmaya kalkışmak insanların gözünün içine baka baka onları aldatmak olur. Dolayısıyla böyle bir şey yaparak, iki takımı da değiştirerek, sadece isme bir ekleme yaparak bir şey yapmak dediğim gibi kanunun arkasından dolanmak olur. Eğer böyle bir şey yapılırsa, bu durum Federasyon’un aldığı kararın hiçe sayılması anlamına gelir. Fenerbahçe elindeki yabancı oyuncuları kiraya verebilir, bunda bir sakınca yok ve tamamen hukuka uygun. Zaten Fenerbahçe 3 yabancı futbolcu oynatabileceği için diğer yabancı futbolcular fuzuli olacak, kiralatması mantıklıdır. Çünkü takımda yer alıp oynamayan adam durmak istemeyebilir, bu açıdan akla yatkın görünüyor. Ama isim değişikliği değil.

'FENERBAHÇE İBB FORMÜLLERİ ETİK DEĞİL, DAHA BÜYÜK KAOS YARATIR'
Habertürk Gazetesi Spor Yazarı Atilla Türker:
Bu konuyu tartışmak için biraz erken olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe’nin durumunun hiç iç açıcı olmadığı kamuoyunun malumudur. Bu paralelde İBB için de bir süre beklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Halen tutuklu bulunan İbrahim Akın, İskender Alın ve ifadeye çağrılan Can Arat da İBB futbolcusudur. Kaldı ki olası İBB Fenerbahçe, ya da Fenerbahçe İBB formülleri etik dışıdır. Kim kimi kandırıyor? Bu uygulamalar çözüm değil. Daha büyük kaos yaratır. Kimse içine sindiremez. Bu işin en doğru yolu, kongrelerde alınan kararlar değil, yeşil sahalarda verilen mücadelelerdir.

'ALTIN ÇAMURA DÜŞSE DE YİNE ALTINDIR AMA...'
Bugün Gazetesi Spor Yazarı Engin Verel:
Fenerbahçe eğer küme düşerse İBB de düşebilir, çünkü şikeyle ilgili kulüpler içerisinde Eskişehirspor, Sivasspor ve İBB de var. Onun için böyle bir birleşme ile ilgili, kimlerin küme düşüp kimlerin düşmeyeceği somut olarak ortaya çıktıktan sonra yorum yapmak lazım. Ama diyelim Fenerbahçe küme düştü, İBB düşmedi. Kayseri Erciyes’te olan görüntü 104 yıllık Fenerbahçe’ye yakışmaz. Altın çamura düşse, çıkarılıp yıkandığı zaman yine altındır ama böyle bir küme düşme durumuna gelirse, onu düşürenlerin yapmış olduğu yanlışı tekrarlayacaklarını tahmin etmiyorum. Zaten buna Fenerbahçe kongre üyeleri de izin vermez.

'FENERBAHÇE MAHALLE TAKIMI MI, TARİHİNE YAKIŞIR MI?'
Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Kemal Belgin:
Şike soruşturmasında henüz karar çıkmadı, daha bilmiyoruz ama böylesine şüphelerin, delillerin bulunduğu bir mevzudan sonra ceza alacaksa, kendisini kurtarmak adına 104
yıllık kulüp Fenerbahçe, başka kulüplerle birleşip ligde kalmayı nasıl tercih eder? Bu tarihine yakışır mı? Mahalle takımı mı bu? Böyle bir şey olamaz.

'BUNLAR KOMPLO TEORİSİ'
Sabah Gazetesi Spor Yazarı Gürcan Bilgiç:
Fenerbahçe için konuşulan iki senaryo var: İlki İBB ile birleşme, ikincisi oyuncu kiralama konusu. Ben bunlara farazi konular olarak bakıyorum, komplo teorisi sadece! Beşiktaş da küme düşerse ne olacak peki, onun birleşeceği takım yok. Böyle bir şeye başvurulacağını
zannetmiyorum, böyle bir plan olduğunu bile zannetmiyorum. Bunlar tamamen söylenti.


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder