30 Temmuz 2011 Cumartesi

2. ayakta Galatasaray da olabilir!

BARANSU: TARAFTARLAR ÇOK DİKKATLİ OLSUN 2. AYAKTA GALATASARAY DA OLABİLİR

Şike soruşturması başladığından beri ismi en çok konuşulan takım Fenerbahçe. Israrla “Biz bu işte yokuz” deseler de Trabzon da Beşiktaş da soruşturma dahilindeki kulüpler olmasına rağmen küme düşme cezası alması hasretle beklenen bir tek Fenerbahçe var.

Soruşturmanın başından beri bu tip davalarla ilgilenen ve Ergenekon-Balyoz gibi soruşturmalarda almadığı kadar tepki alan Taraf muhabiri ve yazarı Mehmet Baransu, Fenerbahçeliler’in en çok tepki koyduğu isim.

Mehmet Baransu, telefonda yaptığımız röportajda hem kendisine yönelik eleştirileri hem de soruşturmanın geleceğiyle ilgili öngörüsünü anlattı.

İşte madde madde Baransu’nun anlattıkları...

1- FENERBAHÇE DÜŞMANI MISIN?:
Galatasaray taraftarıyım. Ama asla Fenerbahçe veya Beşiktaş düşmanı değilim. Böylesine bir soruşturma başlatılıyor ve 20-25 milyon taraftarı olduğu söylenen bir kulübün başkanı
tutuklanıyorsa soruşturma haberciliği de ağırlıklı olarak Fenerbahçe üzerinden gidiyor. Ama ben ve gazetem bu tip şeylere alışığız. Bize “TSK düşmanı” da dediler; yeri geldi “AK Parti düşmanı” da dediler. Yapacak bir şey yok.

2- BU SORUŞTURMANIN FARKI NE?:
Ben Ergenekon ve Balyoz’u da takip ettim. Bu soruşturmanın farkı teknik takip dışında fiziki takip de olmasıdır.

3- FUTBOLA ÖZEL YETKİLİ MAHKEME
BAKAR MI?: Hatırlarsanız kapkaç olaylarının önü kesilemiyordu. Sonra hükümet bir yasa çıkardı ve ‘Organize suç örgütü’ kapsamını belirledi. 3 kişilik bir çete dahi organize kapsamına alındı. Bundan sonra kapkaç ve oto hırsızlığı bıçak gibi kesildi. Bu soruşturma da organize suç kapsamında başlatılıp futbola sirayet etmiş bir soruşturmadır. O yüzden bu mahkemeler bakıyor. Aziz Yıldırım’a yapılan suçlamalardan biri de Organize Suç Örgütü Liderliği zaten.

4- TEMİZLİK Mİ OPERASYON MU?:
Bence futbol temizlenir. Bir Anadolu kulübü ile ilgili bir telefon aldım. Anadolu kulübünün halen görevde olan başkanının 360 bin TL’lik bir hesabı kendi üzerine geçirdiği ile ilgili. Telefon açan şahıs savcı bey ile görüşmek istiyor. Bundan sonra bana, sana, etraftakilere anlatılanlar savcılara anlatılacak. Futbol ortamı hukuktan ari gibi görünen bir yer olmaktan çıkacak. Eskiden de insanlar rahatsız oluyor ama ‘burada devlet yok’ fikri ile susuyorlardı. Şimdi kimse susmayacak işte.

5- SORUŞTURMA NE ZAMAN BİTECEK?:
Bugün (Dün) gözaltına alınanlara bir 40-50 kişilik yeni ifade ve gözaltı listesi daha eklenir ve soruşturmanın bu ayağı biter. Savcı Bey 3. dalga bitiminde iddianameyi yazmaya başlayacak. O da herhalde 1.5-2 ay sürer. Sonra 2. ayak başlayabilir.

6- 2. AYAK NASIL BAŞLAR?:
Bence öncelikle kulüplerin muhasebesine girilmeli. Muhasebe kayıtlarında şikeden çok daha büyük skandallarla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Bence savcılık MASAK’a SPK’ya yazılar yazıp araştırmalar isteyebilir. Burada biraz kulüplerin yapısının da değişmesi gündeme gelebilir. Dernekler Statüsü ile değil de daha kontrole matuf bir yapıya geçilebilir. (Araya girip soruyorum: Yani futbola BDDK-EPDK benzeri bir denetim mekanizması mı bahsettiğin? diyorum) Evet benzeri bir kontrol mekanizması getirilebilir.

7- 2. AYAKTA SADECE MALİ BÖLÜM MÜ OLUR?:
Bugün (Dün) gazetelere yansıdı. 2009’da Ankara’da açılan bir dava var ve Galatasaray’la ilgili. Savcılık o belgeyi istedi. Bence 2. ayakta Galatasaray’la ilgili belge de incelenecektir. Tabii ki dava konusu ciddiyse, delil içeriyorsa.

8- G.SARAY DA DAHİL OLURSA ÜZÜLMEZ MİSİN?:
Hayır neden üzüleyim? Ben hukukun yanındayım. İyi bir Galatasaraylı’yım evet. Ama şu kadarını söyleyeyim: G.Saray formasında 3 yıldız var. O yıldızların herhangi birinde leke varsa hepsi formadan çıkarılsın. Benim sevdiğim forma ‘lekesiz’ forma. Leke varsa 3 yıldız da çıkarılsın, tertemiz forma kalsın.

9- PEKİ “MUHASEBE KAYITLARI İNCELENMELİ” DEDİN. “İNCELENECEK” DEDİĞİN BİR ALAN VAR MI?:
Bundan sonra sıra taraftarlar ile taraftarları kendi lehlerine kullanan yöneticiler arasındaki ilişkiler ortaya dökülecek. Tribün şiddetini körükleyen, kendi başarısızlıklarını örtmek için taraftarı sokağa döken yöneticiler ile bazı tribün liderlerinin ilişkileri çıkacaktır. Tüm taraftarlara sesleniyorum dikkatli olsunlar. Yöneticilerinin kendilerini kullanmasına izin vermesinler.

10- “F.BAHÇE’Yİ CEMAAT ELE GEÇİRİYOR” AÇIKLAMALARINA NE DİYORSUN?:
Cemaat 7-8 takımı da mı ele geçirmeye çalışıyor? Ayrıca yönetimi kim seçiyor, kongreler. Kongre üyeleri ile soruşturmanın ne ilgisi var. Bu iddiayı dile getiren yöneticiler var. Asıl onlar hangi kamu ihalelerini nasıl aldılar? Kulüp başkanı ya da yöneticisi olmasalar o ihaleleri alabilirler miydi? Onu cevaplasınlar. Bazılarının halen süren ihale soruşturmaları var mesela taraftarlarına onları açıklasınlar.

11- BAŞKA BİR MESAJIN VAR MI?:
Benim için “Topu görse karpuz sanır” diyenler varmış. Kimse bilmez ben spor yayıncılığı yaptım. RAI için de Fransız Canal + için de maç çektim. Sergen’i; Alex’i izlemeye gitmiş bir futbolseverim. Hatta bugün bana kızanlardan biri olan Beşiktaş taraftarının 2-1’lik Liverpool maçını ben çektim. O maçtan o kadar çok keyif aldık ki 8 dakika taraftarı çektik. Fransız kanalı için çekim yapıyorduk. Tüm çekim ekibi taraftardan o kadar etkilendik ki 1 şişe viski bitirdik yayın aracında... O yüzden bana “Şu takımın düşmanı” denmesi çok umurumda değil ama hiçbir takımın düşmanı olmadığımı biliyorum. Ben hukukun yanındayım sadece.

TOROĞLU: YILDIRIM'DAN ŞİKAYETÇİ OLMAMIN DIGITURK'LE İLGİSİ YOK! HERKES 'BEN DE OLURDUM' DER
Fenerbahçeliler’in Baransu ile birlikte en çok tepki gösterdiği 2. isim Erman Toroğlu ile de konuştum.

Kendisine “Erman Abi, sen yıllar evvel bir G.Birliği maçında polis tarafından tartaklanan bir vatandaşa ‘Bu polis seni haksız yere tartakladı. Şikayetçi olursan şahidin olurum’ demiş adamsın. Senin fikirlerinin yüzde 90’ına katılmam ama o polise karşı vatandaşın tarafında olduğun görüntü ile tanıdığım Erman Abi imajına bu şikayet yakıştı mı? Şimdi herkes senin için ‘düşene bir tekme atan adam’ diyorlar” şeklinde girizgah yaptım. Yanıtını aynen aktarıyorum:

“Benim Aziz Yıldırım hakkındaki şikayetimin Digiturk olayıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Pazar günü geniş bir şekilde yazacağım. Ama okuyan herkes ‘Ben de olsam
şikayetçi olurum’ diyecek.”

Israrlarıma rağmen anlatmadı ancak Toroğlu’nun Yıldırım’dan şikayetçi olma sebebinin ‘tehdit’ olduğunu duydum. İstihbaratımın ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu
pazar günü okuyacağız.

Toroğlu gelinen nokta ile ilgili de şunları söyledi: “Yıldırım’ın Fenerbahçe için yaptığı çok iyi şeyler de var ama bu derin yara çok fazla oldu. Fenerbahçe’ye yazık oldu. Ben gezen adamım. Bodrum’da 100 Fenerli’yle karşılaştım 1’i hariç herkes Aziz Yıldırım’a tepkili...”


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder