28 Ağustos 2011 Pazar

F.Bahçe'nin hukuki dayanağı yok!

TFF, Fenerbahçe'yi resmi başvuruda bulunmadığı gerekçesiyle bir alt lige düşürkezken, Fenerbahçe'de ileride kazanabileceği tazminat davalarından feragat etmemek için bu yola başvurmadı.


Spor Hukuku Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi Av.H. Alpay Köse, "Bir takımın bulunduğu ligden başka bir lige indirilmesi veya çıkarılması şeklindeki talebin Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarına göre hukuki bir karşılığı yok. Fenerbahçe'nin resmi başvuru yapması durumunda, ileride soruşturma sonucunda beraat etmesi durumunda alabileceği tazminatlardan feragat etmesi anlamına gelir" dedi.


Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonu'na "Bizi Bank Asya 1. Lig'e düşürün" başvurusu yaptı ancak TFF'den olumsuz yanıt aldı.

FEDERASYON'UN AÇIKLAMASI
TFF, Fenerbahçe'nin 2011-2012 sezonunda Bank Asya 1. Lig'de oynatılması talebiyle ilgili olarak, ''TFF Yönetim Kurulu, 15 Ağustos tarihinde aldığı karardan ayrılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı sonucuna varmıştır. Dolayısıyla 25 Ağustos'ta fikstür çekimi yapılan Spor Toto Süper Lig ile 24 Ağustos'ta fikstürü belirlenen Bank Asya 1. Lig, ilan edildiği tarih olan 10 Eylül'de başlayacak ve müsabakalar çekilen fikstürler çerçevesinde oynanacaktır'' açıklamasını yaptı.

RESMİ BAŞVURU YAPILMADI
Öte yandan TFF, Fenerbahçe'nin yazılışı olarak resmi başvuruda bulunmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada "Türkiye Futbol Federasyonuna bu konuda kulüp yetkililerince yazılı olarak herhangi bir resmi başvuruda bulunulmamıştır. Ayrıca gerek kulüp yetkilileri gerekse kulüp avukatları, bu konuda herhangi bir yazılı başvurularının söz konusu olamayacağını da belirtmişlerdir" denildi.

İşte gelinen bu noktada Spor Hukuku Enstitüsü Yürütme Kurulu Üyesi Av.H. Alpay Köse yaşanan gelişmeleri Spor Müdürü İsmail Keleş'e değerlendirdi.

"HUKUKİ BİR KARŞILIĞI YOK"
Alpay Köse, "Bir takımın bulunduğu ligden başka bir lige indirilmesi veya çıkarılması şeklindeki talebin Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarına göre hukuki bir karşılığı yok. Takımlar liglerden çekilme haklarına sahipler; ancak 'Burada ben ligden çekiliyorum artık oynamayacağım' anlamında bir talep olabilir. Ama lig konumunu değiştirmesi şeklinde bir talep söz konusu olamaz. Zira bu düzenlemeleri yapma haklarına sahip kurum Türkiye Futbol Federasyonu'dur. Bu da daha önce hazırlanmış olan talimatlarda belirlenmiştir" dedi.

NEDEN RESMİ BAŞVURU YAPILMADI?
"Fenerbahçe'nin talebi doğrultusunda düşürülmesi için bir kaç yol mümkün" olduğunu hatırlatan Köse, "Bunlardan akla ilk gelen, Fenerbahçe'nin bir ceza alarak düşürülmesi. Fakat bu durumda ciddi bir sıkıntı var. Çünkü Federasyon kendisini iddianameye angaje etmiş durumda. 'İddianame hazırlanmadan bir karar vermeyeceğim' diyerek soruşturmayı durdurmuş durumda. Bu halde ceza verebilmesi mümkün değil. Fakat burada akla gelen ihtimal Fenerbahçe'nin itiraf yapması. Ama böyle bir yola giderse Fenerbahçe, ileride soruşturma sonucunda beraat etmesi durumunda alabileceği tazminatlardan feragat etmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

"İKİ YIL KAYBEDECEKTİR"
Fenerbahçe'nin 'Ben oynamıyorum' dediği zaman, zaten otomatikman müsabaka talimatına göre bir alt lige düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Alpay Köse, "Burada da şöyle bir sıkıntı var. O sezonu kaçırdığı için alt ligde oynayamayacaktır. Dolayısıyla iki yıl kaybedecektir. Artı soruşturmadan dolayı da ceza alması gerekirse bu kez bir alt lige düşürülebilir. Bu da 2. lige düşme anlamına gelir. Daha ağır sonuçlar ortaya çıkar" dedi.

ŞAMPİYONLAR LİGİ
"Şampiyonlar Ligi'nden ihraç ettin, beni de direk düşürün. Düşürmeyeceksen, Şampiyonlar Ligi'nden beni niye ihraç ettin" itirazına ise Köse şu yorumu yaptı; "Şampiyonlar Ligi'nden ihraç, UEFA'nın metazoruyla oldu. Dolayısıyla federasyonun başta vardı ama bu konuda şu an itibariyle çok da bir hareket alanı yok. UEFA'nın ilk başvurusunda federasyon bu seçeneğe başvurmayabilirdi. Benim takımım budur, ben takımıma ceza vermedim, siz de veremezsiniz diyebilir. Fakat bunu demediğinden dolayı seçenek alanı artık yok. Yeniden Şampiyonlar Ligi'ne sokma durumu olamaz. Şampiyonlar Ligi'nin UEFA'nın organizasyonu olduğu unutulmamalı."


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder