31 Temmuz 2010 Cumartesi

Anne-kızın ortak tutkusu!

Bir tarafta motorla yalnız başına seyahat etmenin tarifsiz mutluluğu ve heyecanı bir tarafta kızını geride bırakmanın hüznü. Demet Samancı, yıllarca her yola çıkışında
bu ikilemi yaşamış. Ta ki kızı Sude büyüyene kadar. 10 yaşındaki Sude bu işi o kadar sevmiş ki artık sadece annesinin arkasında seyahat etmiyor o da kendi motoruyla motokros yarışlarına katılıyor.


Motosiklet tutkusu nasıl başladı?
İlkokul beşinci sınıfa giderken yaz başında babam ağabeyime bir mobilet aldı. Bütün yaz keyfini sürdük. Günün birinde beş kişi aynı anda binip dereye yuvarlanınca, babam motoru elden çıkarmaya karar verdi. Tüm yalvarmalarımıza rağmen “Konu kapanmıştır” dedi ama biz hiçbir zaman kapatamadık. Yıllarca ağabeyimin arkasında yolcu oldum.
Yedi sene önce de “Artık tamam! Öne terfi ediyorum” dedim.


Kızınızı kaç yaşında motosikletle tanıştırdınız?
Sude, 8 yaşından itibaren motosiklette yolcum oldu, 10 yaşında da motokrosa başladı. Daha önceleri motosiklete binebilmek için kızımdan ayrı kalmam gerekiyordu. Böyleceçıkarmaya başladık.


Peki onu teşvik ettiniz mi?
2006’da motokrosa başlamıştım. Sude de benimle birlikte parkura geliyordu. Orada kendi yaşıtlarının motora bindiğini gördü. “Onlar yapıyorsa ben de yapabilirim, niye
yolcu oluyorum?” demeye başladı. Ben de karşı çıkmadım. Amacım onu hırslandırıp yarışa hazırlanmasını sağlamak değildi. Motosiklet bilincini bu yaşta almasını istiyordum tabii. Parkurda öğrendiklerinden sonra ileride benden habersiz genç bir
‘racing’cinin arkasına kasksız binip hayatını tehlikeye atmaz artık.


ANNE BU HEYECAN NE ZAMAN GEÇECEK?
Sude’nin ilk tepkileri nasıldı? Sude, motosiklete ilk oturduğunda inanılmaz heyecanlıydı. “Anne çok heyecanlıyım, bu ne zaman geçecek?” diye sorduğunda “Hiçbir zaman”
dedim. Aslında heyecanla korkuyu birbirine karıştırıyordu. Biraz korkuyordu ama çok cesur bakıyordu. Zaten bakışlarındaki o cesareti görmeseydim devam etmesine izin
vermeyecektim. Defalarca düşürdüğü motosikletini kaldırıp yeniden çalıştırıyor, ne kadar yorulsa da parkuru hiçbir zaman yarım bırakmıyor, turunu tamamlıyordu. Kızımın bu kadar mücadeleci bir ruha sahip olduğunu bilmiyordum.


Anne kız şehir dışına çıkıyor musunuz?
Çankırı’ya, Cunda’ya gittik. İstanbul’a düzenli olarak Kıyıköy kampına gidiyoruz. Superevariders’ınorganizasyonlarına da katılıyoruz.


Tek başınıza nerelere gittiniz?
Karadeniz turu yaptım, Ege’nin tamamını gezdim. Akdeniz’i de yarıladım sayılır.


Çevrenizden nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Genellikle tepkiler olumlu. “Kızını da kendine benzettin. Çılgın annenin çılgın kızı” diyenler oluyor. Sonuçta keyif aldığım bir şeyi, kızımla birlikte yapıyorum. Çok şükür ki Sude de bu işten keyif alıyor.


Motosiklet size ne ifade ediyor?
Motosikletin benim için vazgeçilmez bir tutku olduğunu söyleyebilirim. Ama nedenini
açıklayamıyorum. Belki de egomun muhteşem yükselişi... İki tekerli biraracı  kullanmaktan çok büyük keyif alıyorum. Yaşım ilerleyince belki Goldwing’e geçmek zorunda kalacağım ama motosikletten vazgeçmeyeceğim.


Motokros parkurunda ne hissediyorsunuz?
Motokros, stres atmanın en güzel yolu. Yükseklik korkum olmasına rağmen, parkurda motorla uçmaktan büyük keyif alıyorum.


Kızınızın motosiklet kullanmaya devam etmesini istiyor musunuz?
Tabii ama onu yönlendirmek istemem. Kendi tercihi neyse o yöne gitsin.


KİMLİK KARTI
Londra Schiller International University İşletme mezunu olan 38 yaşındaki Demet Samancı, Ankara’da, GAMA Holding Güç Sistemleri’nde çalışıyor. İlköğretim beşinci sınıfa geçen 10 yaşındaki kızı Sude ile üyesi oldukları Ankara Enduro Motokros Kulübü’nün (EMC 06) toprak parkurunda hafta sonları birlikte antrenman yapmanın heyecanını yaşıyor. İlk motoru Kawasaki EN 500. Halen, 2005’te aldığı BMW F650 GS enduro motosikletini kullanıyor. EMC 06’nın Junior üyesi olarak 50 cc yarışlarına katılan Sude de motokros yapmaya devam ediyor.


HT CUMARTESİ / MOTO HABER / Kadir Ecevit ÖZOĞLU


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder