29 Haziran 2010 Salı

Futbola teknoloji girsin mi?

Gülin YILDIRIMKAYA

Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda yaşanan hakem hataları maç neticelerine yansımaya ve değiştirmeye başladı.  Almanya-İngiltere maçında Almanya 2-1 öndeyken İngiltere’nin gol çizgisini 1 metreye yakın geçen topu gol olarak değerlendirilmedi ve Almanya’nın ezeli rakibi İngiltere’yi 4-1 yendiği maçta İngiltere olası bir beraberlik şansını kaçırmış oldu. Arjantin ile Meksika arasında oynanan karşılaşmada da hakem hataları ön plana çıktı.

Dünya futbolunun patronu FIFA, kısa süre önce yaptığı açıklamada, teknolojinin futbolda kullanımının gelecekteki planları arasında olmadığını fakat 2014 Dünya Kupası’nda hakem sayısının artırılabileceğini ifade etmişti. Bilindiği üzere UEFA, Avrupa Ligi’nde fazladan iki hakem daha kullanıyor ve maçlar 6 hakemle oynanıyor. Futbolda teknoloji, futbolcu kramponları, kaleci eldivenleri, maç topları ve formalarda çok ciddi bir şekilde kullanılırken, kararlarda yaşanan hatalar zinciri, futbolun her geçen gün artan temposunda insan gücü geride mi kalıyor? Birçok spor branşında uygulanan pozisyon tekrarlarının izlenmesi ve teknolojinin desteği futbolda da uygulanmalı mı?
Bu sayede hakem hatalarının önüne geçilir ve futbol çok daha temiz bir hale mi gelir yoksa futbolun hata barındıran ruhu biter mi?

İşte farklı görüşler...

Mustafa DENİZLİ / TEKNİK DİREKTÖR
‘FUTBOL HATA OYUNUDUR. HAKEMİ TARTIŞMAZSAK NE KEYFİ OLUR?'

Futbol hatalar oyunudur. Teknolojiyi futbola sokamazsınız. Futbola teknolojiyi soktuğunuz zaman futbol, futbol olmaktan çıkar. Hatalar olacak. Ofsayt, penaltı bunlar tartışılacak, zaten tartışılmalı. Hakemler hata yapacak, doğal olan bu. Yoksa futboldan insan unsurunu çıkarın, geriye ne kalır? Futbol bu şekilde güzel. Konuşulduğu, tartışıldığı müddetçe güzel.

Mehmet DEMİRKOL / SPOR YAZARI
‘O ZAMAN ÜST DİREĞİ DE KALDIRALIM, GOL MÜ DEĞİL Mİ TARTIŞALIM’
Teknoloji bence futbolun ruhunu falan bozmaz. Bazıları bu tür hataların futbolun heyecanlı tarafı olduğunu düşünüyorlar. Ben de onlara diyorum ki, o zaman üst direği de kaldıralım gol mü değil mi onu tartışalım, yan hakemleri kaldıralım ofsayt mı değil mi onu tartışalım... Dünya Kupası’nda yapılır ama ligde nasıl yapılır demeye de gerek yok. Wimbledon’da sadece iki kortta şahin gözü var, diğerlerinde yok ve bu adaleti bozmuyor. Teknoloji üst düzey turnuvalarda kullanılabilir, hiçbir zararı olmaz hatta yararı olur. Elbette hakem yorumu diye bir şey var nihayetinde ama en azından bariz hataların, ‘çizgiyi geçti mi, geçmedi mi?’ gibi tartışmaların önüne geçer diye düşünüyorum ve teknolojinin futbolda da kullanılmasını son derece gerekli görüyor, destekliyorum.

Cüney ÇAKIR/ FIFA KOKARTLI HAKEM
'FUTBOLDA HATAYI YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL, TEKNOLOJİ SOKMAYA GEREK YOK'
Ben bir FIFA hakemi olarak maçların özeline girmekten ziyade genel olarak yorum yapmayı tercih ediyorum. Biliyorsunuz eskiye oranla futbol çok hızlandı. Değişen oyun kuralları ve oyuncuların fiziksel özelliklerinin gelişmesi bunda etkili oldu. Hataları yok etmek mümkün değil ama UEFA olsun, ülkelerin Merkez Hakem Kurulları olsun verdikleri eğitimlerle bu hataları en aza indirmek için çalışıyorlar.

Bunda çok başarılı olan ülkeler, federasyonlar fark yaratıyorlar. UEFA geçtiğimiz yıllarda beşinci altıncı hakem uygulamasına geçti ve
olumlu sonuçlar aldılar. UEFA FIFA’ya daha önce de bu uygulamayı önermişti, Dünya Kupası’nda uygulanması için ama FIFA “Biz eski sistemle götüreceğiz” diyerek karşı çıktı. Gerek UEFA, gerek FIFA kesinlikle teknolojiden yararlanmaya karşı. Futbolun içine teknoloji sokmak istemiyorlar. Futbol bir hata oyunudur, oyuncular hata yapacak, kaleciler hata yapacak, teknik direktörler, hakemler hatta kulüp başkanları hata yapacaklar. Bunu nasıl aza indirebiliriz bu düşünülmeli.

Beşinci altıncı hakem uygulamasına geçilebilir, İtalya’nın denediği gibi2 hakem olabilir. Yeni sezonda bu beşinci altıncı hakem uygulamasını liglerde de görebiliriz, UEFA bunun yolunu açtı. Biz de Türkiye Kupası maçlarında bunu deneyebilir, öncü olabiliriz.

Uğur MELEKE / SPOR YAZARI
‘İKİ GÖZ TÜM SAHAYI NASIL TAKİP EDEBİLİR! HATASIZ HAKEM TIBBEN MÜMKÜN DEĞİL'
Futbolda teknoloji kısmen kullanılmalı çünkü futbolcuların atletik özellikleri arttı. On beş yıl önce bir müsabakada 5–6 km koşan futbolcular şimdi asgari 10 km koşuyor.

Hepsi neredeyse 100 metre koşucusu gibi atletikler ve hakemi kandırmaya da oldukça müsaitler. İkincisi, top teknolojisi her geçen
gün hakemlerin aleyhine işliyor, yüzeyler kayganlaşıyor, temas azalıyor ve topun hareketlerini teşhis etmekte hakemler zorlanıyor. Bir insan gözünün önünde birkaç tane hareket eden nesneyi aynı anda takip etme ihtimalinin tıp tarafından da mümkün olmadığı daha önce söylenmişti.

O yüzden en azından çizgiyi geçen topların tespitinde, topa bir çip yerleştirilerek hakeme yardımcı olunabileceği konusunda ben de
aynı görüşteyim. Tamamen teknolojiden yararlanılmasında ise şöyle bir çekincem var; teknolojinin futbolda kullanılmasının yolu açıldığında büyük bir ihtimalle şöyle bir tehdit de kapıya gelecek: Amerikan futbolunda pozisyonlardan sonra kulüplerin televizyondan tekrarına baktırma şansı oluyor.

Sanırım iki kulübün hakemi ikaz edip birer defa pozisyon izlettirme hakkı oluyor. Bunun futbol gibi çok büyük kitlelerce izlenen ve tartışma yaratan bir sporda kaosa yol açabileceğini düşünüyorum.

Halil ÖZER / HTSPOR YAYIN YÖNETMENİ
'FUTBOLUN HATASINI HAKEM DÜDÜĞÜNDEKİ NOHUTU SEVİYORUM'
Futbolun bir doğası vardır. Yapılan hatalar bu oyunun vazgeçilmezleridir. Oyuncu hataları, hakem hataları ve teknik adam hataları. Hepsi
buna dahildir. Hakem hatasının bu kadar kabul gördüğü ve heyecan verdiği hiçbir spor dalı yoktur.

O hakem hataları öylesine belirleyici olabiliyor ki Dünya Kupası bile el değiştirebilir. Elbette emekler gidebiliyor, adalet kaybolabiliyor. Ama bir gün geliyor ki aynı Almanya gibi 44 yıl sonra aynı hatayı kendi lehinize görebiliyorsunuz. Maradona elle attığı golden 4 yıl sonra bu kez İtalya’da finalde hakem hatası yüzünden gözyaşlarını tutamıyor. İlahi adalet bir şekilde acısını çıkarabiliyor. Eğer teknoloji sahaya inerse futbolun eski zevki kesinlikle kalmaz. Ne olacak, her tartışmalı pozisyonda hakem teknolojiden yararlanmak için “durun biraz ben bir bakayım” mı diyecek? Topun içine çip koyup çizgiyi geçince zil mi çalacak? O çipin bozulmama garantisi var mı? Yoksa yakında robotlar mı çıkacak? Ya da önünde dolu ekranlarla kule hakemi mi olacak?
Düdük yerine mekanik bir ses mi çalacak?

Ben futbolun hatasını, hakem düdüğündeki nohutu seviyorum. Ve ben hâlâ Hurst’un attığı golü tartışmayı seviyorum. Bir yere kadar elbette teknoloji olabilir. Ama teknoloji hakemlerin birbirleri ile telsizle konuşması ile sınırlı kalmalı. Gerisi futbolu bozar. Kas, güç
ve beyin ile oynanan futbolu teknoloji ile değiştirmek futbola en büyük darbe olur.

Mustafa DOĞAN / ESKİ FUTBOLCU VE SPOR YORUMCUSU
'TEKNOLOJİ ARTIK KESİNLİKLE FUTBOLA DAHİL EDİLMELİ'
Bence teknoloji kesinlikle futbolun içine dahil edilmeli artık. En son 1966’da yine İngiltere- Almanya arasında yaşanan tartışmalı bir olayvardı ama o zaman teknoloji bu kadar gelişmiş değildi. Ancak bugün öyle değil, istenirse imkân var. Bugün hâlâ gol mü değil mi tartışmaları yapmak yerine, statlarda büyük ekranlarda hakemlerin tekrar tekrar pozisyonu inceleme imkânları var. Tabii ki teknolojiyi futbolun içine çok fazla sokmamak lazım çünkü o zaman oyun çok durarak oynanır ve bence maç temposunu kaybeder. Ama dün olduğu gibi kritik ve tartışmalı kararlarda teknolojinin kullanılmasında kesinlikle fayda var.

66'DA NE OLMUŞTU?
Almanya’nın İngiltere’yi 4-1’lik skorla hezimete uğrattığı karşılaşmaya Frank Lampard’ın sayılmayan golü damgasını vurdu. 44 yıl önceki turnuvada finalde karşı karşıya gelen İngiltere ile Almanya’nın mücadelesinde de benzer bir pozisyon şampiyonu belirlemişti. Wembley’de oynanan ve normal süresi 2-2 berabere sonuçlanan finalin uzatma dakikalarında İngiliz golcü Geoff Hurst’ün şutunda top üst direkten çizgiye çarpmış -Almanlar teknolojik açılımlar yaparak topun çizgiyi geçmediğini ortaya koysa da İngilizler halen topun içeri girdiğini iddia ediyorlarbuna karşın Azeri yardımcı hakem Tevfik Behramov orta çizgiye koşarak İsviçreli orta hakemin gol kararını vermesine önayak olmuştu. Uzatmalarda bir gol daha bulan İngiltere, maçı 4-2 kazanarak tarihinde ilk ve son kez dünya şampiyonu olmuştu.


Kaynak:Habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder